slide04.png

Etalagebenen? Fysiotherapie is beter dan een operatie!!

Wat betekend claudicatio intermittens?

Claudicatio intermittens betekent letterlijk hinken met tussenpozen. Deze aandoening ontstaat door een  verkalking van de slagaders in de benen.  Hierdoor wordt er te weinig zuurstofrijk bloed naar de beenspieren gevoerd, wat tot pijn in de benen leidt. 

Na een bepaalde afstand gelopen te hebben, moet ‘de claudicant’ stoppen met lopen. De pijn wordt ondragelijk.  Deze pijn verdwijnt weer als de patiënt even stilstaat. Men noemt deze aandoening etalagebenen omdat de patiënten vaak net doen of ze de etalages bekijken om de pijn te verhullen. 

 

De behandeling: looptherapie

De eerste keus voor de behandeling bij patiënten met etalagebenen is looptherapie. Door middel van looptraining op een loopband probeert u zo lang mogelijk te blijven lopen tot dat u niet meer verder kunt. Op deze manier kan de pijnvrije loopafstand vergroot worden. Als deze looptherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut wordt uitgevoerd zijn de resultaten aanzienlijk beter. Daarnaast wordt ook uw uithoudingsvermogen en looppatroon verbeterd. Een verder bijkomend voordeel is dat de fysiotherapeut ook aandacht kan besteden aan de leefstijlveranderingen die nodig zijn om het risico op verdere problemen te verminderen en het verkregen resultaat te behouden. U kunt hierbij denken aan stoppen met roken, gezond eten en het ontwikkelen van een actieve levensstijl.